Електрическа четка за зъби – изборът

Реших най-накрая да си купя електрическа четка, но когато започнах да оглеждам наличните модели си дадох сметка, че не съм готова за този избор. Започнах да търся информация и това ме вдъхнови да напиша тази статия. Ако искате да се запознаете с цялото проучване, минете надолу – а иначе просто вижте избраните най-качествени за цената си електрически четки за зъби в таблицата:

Най-хубави електрически четки за зъби

Електрическа четка за зъби Орал Б - ДБ4010 (chetka za zabi)

Oral-B Advance Power DB4010

Виж детайли и цена

 

Oral-B Braun Vitality D12 513W на добра цена

Oral-B Braun Vitality D12 513W

Виж детайли и цена

 

Електрическа четка за зъби Филипс Соникеър Изиклийн HX6511/02

Philips Sonicare EasyClean HX6511/02

Виж детайли и цена

 

Електрическа четка за зъби Орал Би Смарт Серия 6000 с блутут

Oral-B Smart Series 6000 CrossAction

Виж детайли и цена

 

Електрическа четка за зъби Орал Би Джиниъс 9000

Oral-B Genius 9000 SmartRing

Виж детайли и цена

Не пропускайте и промоциите:

Промоции на електрически четки за зъби

Здравето на зъбите зависи от ежедневната грижа за тях, което включва висококачественото им почистване. Затова е важно да се подбере правилната електрическа четка за зъби и да знаем как да я движим, за да почистим повърхността на зъбите ефективно (още един полезен материал по темата може да намерите в Elis.bg).

Видове електрически четки за зъби

Електрическите четки за зъби са разделени на три вида. Те се различават по принципа на почистване на повърхността на плаката, но имат едно общо нещо – всички те се нуждаят от електричество.. Източникът на захранване на такива четки може да бъде стандартна батерия или акумулаторна батерия, захранвана от мрежата.

Механична електрическа четка за зъби

Електрическа четка за зъби от този тип има кръгла въртяща се глава. Четката за зъби има две опции – главата с четката извършва кръгови възвратно-постъпателни движения или пулсира нагоре и надолу. Моделите от механичен тип се различават по честота на въртене – варират от 5000 до 30 000 в минута.

Звукова четка за зъби

Тези четки са оборудвани със звукова технология. Това е високочестотен генератор, който произвежда звукови вибрационни вълни. За минута четката прави около 19 хиляди движения. Почистването се извършва в два аспекта наведнъж – благодарение на механичното почистване отстранява хранителните остатъци, а чрез звуковите вибрации плаката омеква и се отстранява по-бързо.

Ултразвукова ел. четка

Този тип четка е оборудван с вграден ултразвуков честотен генератор. Ултразвукът оказва неблагоприятно влияние върху микроорганизмите, които са прикрепени към зъбите под формата на плака.

Предимства и недостатъци на механичните електрически четки

Стандартните четки за зъби ефективно почистват зъбите от мека плака. Електрическата четка, има по-добра почистваща способност от обикновената четка за зъби. Това значително намалява времето за въздействие върху зъбния емайл (1,5 минути).
Всеки ден хората са принудени да правят една и съща процедура, която им омръзва. Електрическата четка ще ви помогне да се справите с рутината и да разнообразите устната хигиена. Вашето дете ще се радва да използва новата четка всеки ден, без да го уговаряте както до сега.

Разликата между електрическата четка и ръчната четка е, че обикновената четка може да почисти езика, бузите и да масажира венците, докато електрическата четка може да увреди венците. Затова се препоръчва да го направите или като изключите електричеството или с обикновена четка.

Избор на електрическа четка

Правилният избор на електрическа четка зависи от избора ви на производител. Доверието трябва да се дава на уважавани и утвърдени марки. Сериозните и големи компании се занимават не само с производството, но също така извършват различни изследвания с участието на лекари и използване на най-иновативните и висококачествени материали, защото те ценят тяхната репутация. Сравнително евтините модели предизвикват съмнения и подозрения, че може да наранят зъбите и венците ви. Бъдете предпазливи!

Ето на какво трябва да обърнете внимание при избора на електрическа четка.
Най-оптималната опция би била да изберете електрическа четка със средно твърди власинки. Меките влакна са подходящи за деца или хора с чувствителен зъбен емайл, както и кървене на венците или пародонтални заболявания. Твърдата четка е способна да увреди зъбния емайл и не се препоръчва за ежедневна употреба.
За предпочитане е да има две глави, които се въртят в различни посоки и също така ще изпълняват различни видове движения. Този дизайн ще ви позволи да почистите два зъба наведнъж от различни страни.

Главите трябва да са малки. Това ще позволи да се почисти повърхността възможно най-ефективно.

Кръглите глави се считат за по-удобни от правоъгълните. Но правоъгълната е оборудван с допълнителни функции, предназначени специално за тази форма. Например, те включват таймер, който позволява на собственика да знае кога да завърши почистването. Тази защитна функция избягва ненужното механично натоварване на емайла. Сензорът за налягане също има защитна функция.

Електрическата четка трябва да има удобна дръжка. По отношение на равнината на главите, дръжката трябва да има ъгъл на накланяне 35 градуса, в противен случай далечните зъби няма да бъдат достигнати и почистени качествено.
Власинките на почистващата глава трябва да имат различна дължина. В горната част на главата трябва да има скосени косми в единия край, а в другия трябва да са по-дълги. Тази форма ви позволява да достигнете до най-недостъпните места.

Както бе споменато по-горе, тези четки могат да се захранват със стандартна батерия или акумулаторна батерия. По-добре е да се спрете на акумулаторна батерия, която винаги ще може да захраните от електрическата мрежа.

Евтините модели електрически четки имат глава, която се движи в кръг само в една. Тази технология обикновено е отбелязана като 1-D технология. По-скъпите модели имат глава, която прави възвратно-постъпателно движение. Това значително подобрява способността за почистване на четката. (2-D технология). Но най-добрият вариант би бил четка, която включва и пулсиращи движения. (3-D технология). Такава четка не само ще почисти повърхността възможно най-добре, но ще се справи и с леко пигментно покритие.

По-скъпите модели могат да имат няколко режима на почистване. Освен стандартния режим на почистване има също така „лек“, „полиране“ и „масаж“.

Някои електрически четки за зъби имат в комплекта три вида глави – за ежедневно почистване, за чувствителни зъби и избелваща глава. Може да включват и допълнителни приспособления, като например „активно“ или „двойно почистване“. По-скъпият комплект включва цял комплект допълнителни приспособления. Евтините копия обикновено имат само една глава, но можете да си купите останалите на части.

Голямо удобство е когато може да поставим многоцветни пръстени на всяка глава. Това се прави с цел да се избегне объркване от другите членове на семейството.

Съвременните четки намаляват значително времето за четкане на зъбите, което е подходящо за заетите хора. Ако се препоръчва с обикновена четка почистването да продължи 5 минути, електрическата го намалява до 1, 5 минути. По-дългото почистване с този вид четки е нежелателно, тъй като емайлът на зъбите може да бъде изтрит от интензивността на въртенето.

Как се ползва електрическата четка за зъби

Често с неефективното използване на електрическа четка получаваме неприятни усещания като остра чувствителност към студено и горещо, а може да възникне и ерозия на зъбната шийка. Тъй като времето за почистване с тези четки се съкращава зъбите нямат време да получат необходимите вещества, които са в пастата.
Тази четка не може да се държи на един зъб за повече от секунда. Това означава, че трябва постоянно да преминавате на друг зъб, като в същото време правите ротационни кръгови движения. Дори най-евтините модели имат до 4000 оборота в минута и не трябва да ги натискате върху зъбите при четкане. За контролиране на този процес се стига до помощта на таймер, който го има в по-скъпите модели и ви предупреждава.

Как да изберем електрическа четка за зъби за дете

Детска електрическа четка за зъбиДобрата устна хигиена трябва да се формира при децата от ранна възраст. Монотонното рутинно почистване причинява отхвърляне на ежедневното миене на зъбите. Електрическите четки за зъби ви позволяват да решите този проблем. Те предизвикват интерес и обръщат ежедневната монотонна рутина в една вълнуваща игра, създавайки в детето положително отношение към ежедневното почистване на устната кухина. Самите четки са направени във формата на животни и с това привличат вниманието на децата. Според зъболекарите едно дете може да използва електрическа четка за зъби от тригодишна възраст под наблюдението на родителите, но не и постоянно, за да не унищожи емайла. Работата с електрическа четка се усвоява от деца не толкова трудно, но е по-добре да купите такава четка за първи път на 8-годишно дете с лек режим на почистване. Необходимо е да се купуват само детски модел. В допълнение, преди покупката трябва да се консултирате с детски зъболекар, който ще даде своите препоръки в зависимост от състоянието на зъбите на детето.

Противопоказания при използването на електрически четки

Желателно е да се редува миенето на зъби с ръчна и електрическа четка. Ако имате ниска плътност на емайла, тогава постоянната употреба на електрическа четка заплашва с намаляване на емайла. Но ако повърхността на зъба е силна, наситена с микроелементи, тогава не могат да възникнат проблеми.

Изтриването на емайла зависи от следните фактори: степента на минерализация на твърдите зъбни тъкани; използване на абразивна паста за зъби; степента на скованост на челюстта и натиск върху зъбите. Ето защо, когато използвате електрическа четка, е необходимо да изберете пасти с най-ниско съотношение на абразивност (около 50). Ако използвате стандартна четка, абразивният индекс трябва да бъде приблизително 75.

Използването на електрически аналози е нежелателно в следните случаи:

  • Когато използването им води до повишено износване на зъбния емайл. То се проявява в намаляването на височината на зъба. Намаляването на височината с 1/4 от дължината не е толкова забележимо, по-интензивното изтриване оказва неблагоприятно влияние върху естетиката на зъбите.
  • Клиновидни дефекти. Тази болест се появява доста често и няма кариозен произход. Такива дефекти възникват във връзка с повишеното износване на тъканите в областта на зъбната шийка.
  • Петна върху емайла. Белите петна показват лоша минерализация на зъбите. На тези места тъканта е загубила голямо количество калций. Тези петна са знак за кариес, който е започнал. Тъканите с лоша минерализация са податливи на разрушаване, абразия и не могат да се справят с механичното напрежение на електрическата четка, така че съществува риск от увреждане. Но ако наистина искате да опитате електрическия аналог в действие, преминете курс на реминерализация на зъбните тъкани преди почистване.
  • Възпаление на венците. Ако имате тежки субгингивални или надгингивални отлагания, възпалителните заболявания на венците, като например пародонтит и гингивит, те могат да се изострят с помощта на електрическата четка. Ако все пак искате да купите електрическа четка, тогава трябва да посетите зъболекаря, за да премахнете зъбната плака.

Зъбен душ (устен иригатор) – нововъведение в почистването на зъбите

Зъбен душ - устен иригаторНовост в домашната стоматология е устния иригатор. Някой го наричат зъбен душ. Това са устройства, които, използвайки струя от стоматологична течност или вода, лесно и без да причиняват нараняване на венците, изчистват интерденталните пространства, както и всички труднодостъпни места, където четката не може да проникне.

Зъбният душ може да бъде ръчни или неподвижни. При първите течност с малък обем се вгражда в дръжката, а при вторите голям обем течност се поставя в контейнер и се подава през тръба. Специалното тук е да отбележим, че от главата на четката тече мощна струя вода, в която има микромехурчета въздух, което дава по силен ефект при почистване.

Налягането, създадено от устройството, най-често се регулира. Така че за чувствителни или възпалени венци се избира ниско налягане, а при здрава устна кухина се избира повишено налягане. Широчината на потока може да се регулира – тесен за интердитално почистване, широко за масажиране на венците, за да се увеличи кръвообращението в тях.

Електрическите четки са подходящи за професионално почистване на зъбите у дома. Различните режими ви позволяват да се отървете от зъбен камък, да полирате повърхността на емайла, да избелвате, както и да извършвате леко почистване на плаката. Поради факта, че такава четка интензивно и дълбоко засяга зъбите и интерденталното пространство, се препоръчва да се използва не повече от веднъж седмично.

Надявам се горенаписаното да ви е насочило към правилния избор на електрическа четка, с която вие и вашето семейство да се чувствате комфортно и да намалите посещенията при стоматолог. Не забравяйте обаче, че редовните профилактични прегледи са в основата на вашето здраве.